Το Athensmagazine.gr θα σας προτείνει μια λαχταριστή και εύκολη συνταγή. Φτιάξτε ξεχωριστή Γιαννιώτικη τυρόπιτα και θα μας θυμηθείτε! Ωστόσο, εκτός από την τυρόπιτα, δείτε εδώ μια συνταγή για γεμιστό …
Το Athensmagazine.gr θα σας προτείνει μια λαχταριστή και εύκολη συνταγή. Φτιάξτε ξεχωριστή Γιαννιώτικη τυρόπιτα και θα μας θυμηθείτε! Ωστόσο, εκτός από την τυρόπιτα, δείτε εδώ μια συνταγή για γεμιστό ρολό κιμά.
Τυρόπιτα: Δείτε υλικά και εκτέλεση
- 1 ταψί 33 cm
Για το ζυμάρι
- 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300-350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 ml ελαιόλαδο
- 30 ml ξύδι
- 1 τσιμπιά αλάτι
Για τη γέμιση
- 400 γρ ανθότυρο
- 200 γρ φέτα
- κρέμα
Για την κρέμα
- 50 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 200 ml γάλα
- 10 γρ βούτυρο
- 1 αυγό
- λίγο μοσχοκάρυδο
- νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
- Ετοιμάζουμε το ζυμάρι. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το ξύδι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά και ξεκινάμε το ζύμωμα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το νερό ως να πάρουμε ένα ζυμάρι μαλακό που δεν κολλάει στα χέρια.
- Κάνουμε το ζυμάρι μια μπάλα, πασπαλίζουμε τον πάτο του σκεύους μας με λίγο αλεύρι και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο.
- Μόλις ζεσταθεί χωρίς να κάψει προσθέτουμε το σιμιγδάλι και μια τσιμπιά αλάτι.
- Ανακατεύουμε γρήγορα να μην μας πιάσει από κάτω μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε να μην κάνει κρούστα.
- Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το αυγό.
- Ανακατεύουμε γρήγορα μην μας ψηθεί το αυγό. Η κρέμα είναι έτοιμη!
- Σε ένα μπολ έχουμε θρυμματίσει την φέτα και το ανθότυρο. Προσθέτουμε την κρέμα και ανακατεύουμε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Λαδώνουμε το ταψί μας.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με αλεύρι ή νισεστέ. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης κάνουμε μπαλάκι και το ανοίγουμε ελαφρώς με το χέρι. Πασπαλίζουμε και την ζύμη με νισεστέ.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη το φύλλο όσο λεπτό θέλουμε. Μπορεί να χρειαστεί να πασπαλίσουμε με αλεύρι το φύλλο αρκετές φορές.
- Διπλώνουμε ελαφρώς την μια άκρη. Να είναι διπλό εκεί το φύλλο ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε κατά μήκος του διπλωμένου φύλλου τρεις τέσσερις κουταλιές από την γέμιση.
- Διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου, αφού πρώτα το βρέξουμε περιμετρικά με λίγο νεράκι για να κολλήσει και να μην ανοίξει.
- Τυλίγουμε μέχρι να πάρουμε ένα ρολό.
- Τοποθετούμε τα ρολά περιμετρικά στο ταψί κάνοντας σαλιγκάρι μέχρι να γεμίσει το ταψί.
- Λαδώνουμε καλά τα ρολά μας και ραντίζουμε με νεράκι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC ως να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε.
Πηγή: cookpad.com
Δείτε και αυτά