Άκης Πετρετζίκης: Μπάμπκα σοκολάτας


    Η μπάμπκα είναι ένα γλυκό ψωμί ανατολικοευρωπαϊκης και εβραϊκής καταγωγής που φτιάχνεται την περίοδο του Πάσχα και σημαίνει γιαγιά.Η ονομασία προέρχεται από τις πτυχώσεις της μπάμπκα που θυμίζουν τις …


    Η μπάμπκα είναι ένα γλυκό ψωμί ανατολικοευρωπαϊκης και εβραϊκής καταγωγής που φτιάχνεται την περίοδο του Πάσχα και σημαίνει γιαγιά.

    Η ονομασία προέρχεται από τις πτυχώσεις της μπάμπκα που θυμίζουν τις μακριές φούστες των γιαγιάδων. Η μπάμπκα περιέχει μία γέμιση φρούτων ή κανέλας.

    Η σοκολάτα προστέθηκε όταν το γλυκό διέσχισε τον Ατλαντικό μαζί με τους Εβραίους μετανάστες.

    Συστατικά

    700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

    280 γρ. βούτυρο, κρύο

    8 γρ. μαγιά ξηρή

    70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

    40 γρ. νερό, χλιαρό

    7 αβγά, μέτρια

    50 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

    1 1/2 κ.γ. αλάτι

    Για τη γέμιση

    220 γρ. ζάχαρη καστανή

    30 γρ. κακάο, σε σκόνη

    15 γρ. καφέ, στιγμιαίο

    1 κ.σ. κανέλα

    1/4 κ.γ. αλάτι

    2 κ.σ. νερό

    50 γρ. βούτυρο, λιωμένο

    250 γρ. κουβερτούρα 65%, κακάο

    Για το σερβίρισμα

    ζάχαρη άχνη

    Διάβασε την εκτέλεση της συνταγής στο akispetretzikis.com

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά