Το αγαπημένο πασχαλινό γλυκό μοσχοβολάει φρέσκο βούτυρο, μαχλέπι και μαστίχα. Είναι ροδοψημένο και φουσκωτό, αφράτο, ανάλαφρο, μαλακό και φίνο σαν μετάξι, γεμάτο ελαστικές μυρωδάτες ίνες, γι’ αυτό και αρέσει σε όλους. Η αλήθεια είναι ότι τις γιορτές όλοι λαχταράμε τα τσουρέκια, ειδικά τα σπιτικά, αλλά πάντα στο μυαλό μας υπάρχει η ιδέα ότι είναι δύσκολο και περίπλοκο να τα φτιάξουμε μόνοι μα…
Το αγαπημένο πασχαλινό γλυκό μοσχοβολάει φρέσκο βούτυρο, μαχλέπι και μαστίχα. Είναι ροδοψημένο και φουσκωτό, αφράτο, ανάλαφρο, μαλακό και φίνο σαν μετάξι, γεμάτο ελαστικές μυρωδάτες ίνες, γι’ αυτό και αρέσει σε όλους. Η αλήθεια είναι ότι τις γιορτές όλοι λαχταράμε τα τσουρέκια, ειδικά τα σπιτικά, αλλά πάντα στο μυαλό μας υπάρχει η ιδέα ότι είναι δύσκολο και περίπλοκο να τα φτιάξουμε μόνοι μας.
Διαβάστε επίσης
Στην πραγματικότητα είναι απλό, αλλά θέλει προσοχή στην τεχνική, ιδιαίτερα σε κάποια συγκεκριμένα στάδια όπως το ζύμωμα και η αναμονή. Γενικά, τα τσουρέκια θέλουν τον χρόνο τους, οπότε οπλιστείτε με υπομονή και δώστε φροντίδα σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Αξίζει τον κόπο να το φτιάξετε με τα χεράκια σας και να το ευχαριστηθείτε.
Φτιάχνουμε παραδοσιακό τσουρέκι βήμα βήμα
Υλικά για 2 τσουρέκια
- 200 ml γάλα, χλιαρό
- 40 γρ. νωπή μαγιά
- 200 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
- 50 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο
- 250 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 6 αβγά + 1 αβγό χτυπημένο με λίγο νερό (για την επικάλυψη)
- 5 γρ. μαχλέπι, κοπανισμένο
- 5 γρ. μαστίχα, τριμμένη (σκόνη)
- μια πρέζα αλάτι
- 750 γρ. αλεύρι σκληρό
- αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα βούτυρα.
Προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά και χρησιμοποιώντας τον γάντζο ζυμώνουμε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί ένα λείο και μαλακό ζυμάρι. Σταδιακά ρίχνουμε τα βούτυρα και συνεχίζουμε το ζύμωμα για τουλάχιστον 20 λεπτά, μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για τουλάχιστον μία ώρα, μέχρι το ζυμάρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Έπειτα ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Το κάθε μέρος το μοιράζουμε σε τρία ίσα κομμάτια και φτιάχνουμε μία πλεξούδα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε πάνω τις δύο πλεξούδες. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για μία ώρα ακόμα, ώστε να φουσκώσουν και να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Με ένα πινέλο αλείφουμε με το αβγό, πασπαλίζουμε με μπόλικο αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (στον αέρα) για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα τσουρέκια.
Δείτε και αυτά