Το Athensmagazine.gr, όπως και χθες με τα τυροπιτάκια, σας προτείνει ένα εύκολο και πεντανόστιμο νηστίσιμο κέικ με αποξηραμένα φρούτα, καρύδια και ινδοκάρυδο. Η συνταγή είναι από την Γκόλφω Νικολού.Τα νηστίσιμα κέικ είναι από τα πιο νόστιμα και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την περίοδο της νηστείας για να μάθουμε πιο πρωτότυπα κέικ πέρα από τα κλασικά. Η εκτέλεση:Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χλια…
Το Athensmagazine.gr, όπως και χθες με τα τυροπιτάκια, σας προτείνει ένα εύκολο και πεντανόστιμο νηστίσιμο κέικ με αποξηραμένα φρούτα, καρύδια και ινδοκάρυδο. Η συνταγή είναι από την Γκόλφω Νικολού.
Τα νηστίσιμα κέικ είναι από τα πιο νόστιμα και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την περίοδο της νηστείας για να μάθουμε πιο πρωτότυπα κέικ πέρα από τα κλασικά.
Τα υλικά και η εκτέλεση της συνταγής
- Καλαμποκέλαιο – 1 ποτήρι χλιαρό
- Ζάχαρη – 1 ποτήρι
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι – 2 ποτήρια
- Σόδα – Μισό κουταλάκι
- Ινδοκάρυδο – 1 κουταλιά
- 1 βανίλια
- Ξύσμα πορτοκαλιού – 1 κουταλάκι
- Αλέυρι που φουσκώνει μόνο του – 500 γραμμάρια
- Μπέικιν πάουντερ – 2 κουταλάκια του γλυκού
- Αποξηραμένα φρούτα – Κατά βούληση
- Καρύδια – Κατά βούληση
- Σταφίδες – Κατά βούληση
- Για τις σταφίδες λίγο κονιάκ
Η εκτέλεση:
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χλιαρό καλαμποκέλαιο και την ζάχαρη. Με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε τα υλικά μας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε την βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στον φυσικό χυμό πορτοκαλιού ανακατεύουμε την σόδα. Αφήνουμε για 2 λεπτά το μείγμα με τον χυμό πορτοκαλιού στην άκρη, για να φύγει η έντονη γεύση της σόδας και προσθέτουμε έπειτα τον χυμό στο μείγμα με το σπορέλαιο. Προσθέτουμε το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε για λίγο.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και απορροφηθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας, σταφίδες τις οποίες τις έχουμε μουλιάσει μέσα σε κονιάκ και τα καρύδια.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ ή ταψί. Ψήνουμε στην εστία πάνω κάτω, στους 160-170 βαθμούς Κελσίου για περίπου 50-55 λεπτά.
Το ινδοκάρυδο είναι προαιρετικό. Μπορούμε αντί για αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες και ξηρούς καρπούς να βάλουμε και τρούφα σοκολάτας. Αντί για σπορέλαιο μπορούμε να βάλουμε χλιαρό ηλιέλαιο. Αν θέλουμε να βάλουμε σκόνη κακάο ή τρούφα σοκολάτας τα προσθέτουμε μετά το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και αφού έχει ενσωματωθεί το αλεύρι. Μπορούμε να φτιάξουμε με τις ίδιες ποσότητες υλικών ατομικά μάφινς με αυτό το μείγμα.
Δείτε και αυτά