Πανεύκολο και πεντανόσιμο: Κέικ βανίλια κακάο


    Το κέικ είναι ένα γλυκό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, διότι ετοιμάζεται εύκολα και το αποτέλεσμα είναι μαγικό!Για αυτό και ο gastronomos.gr σας προτείνει μία συνταγή για να φτιάξετε ένα αγαπημένο κέικ βανίλια-κακάο που θα απολαμβάνετε στο πρωινό αλλά και κάθε στιγμή της ημέρας και της νύχτας!Υλικά

    ΔιαδικασίαΜυστικάΣυνταγή για αφράτο τρουφάτο κέικ με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του…


    Το κέικ είναι ένα γλυκό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, διότι ετοιμάζεται εύκολα και το αποτέλεσμα είναι μαγικό!

    Για αυτό και ο gastronomos.gr σας προτείνει μία συνταγή για να φτιάξετε ένα αγαπημένο κέικ βανίλια-κακάο που θα απολαμβάνετε στο πρωινό αλλά και κάθε στιγμή της ημέρας και της νύχτας!

    Μία υπέροχη συνταγή για κέικ!

    Υλικά

    • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    • 2 φλιτζ. ζάχαρη κρυσταλλική + 1 κουτ. σούπας
    • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
    • 3 κάψουλες βανίλιας
    • 1 φλιτζ. + 1/4 φλιτζ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
    • 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
    • 4 κουτ. σούπας κακάο, κοσκινισμένο
    • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

    Διαδικασία

    • Για να ετοιμάσουμε το κέικ βανίλια-κακάο, πρώτα χτυπάμε το βούτυρο με τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ έως ότου ασπρίσει και αφρατέψει, για περίπου 10 λεπτά.
    • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Κατόπιν προσθέτουμε τις βανίλιες.
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 26 – 28 εκ.
    • Οταν έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο αλεύρι εναλλάξ με το 1 φλιτζάνι γάλα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
    • Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα μείγματος σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κακάο, τη 1 κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη και το 1/4 φλιτζανιού γάλα, ανακατεύοντας.
    • Απλώνουμε αυτό το σκούρο μείγμα στη φόρμα και από πάνω αδειάζουμε το λευκό. Ή αντίθετα.
    • Ψήνουμε στον φούρνο για 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του· αν εξέλθει χωρίς υπολείμματα ζύμης είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο.
    • Αφήνουμε το κέικ βανίλια-κακάο να κρυώσει εκτός φούρνου για περίπου 10 λεπτά προτού το ξεφορμάρουμε. Όταν κρυώσει εντελώς πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

    Μυστικά

    • Ανά 3 λεπτά σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα μαζεύουμε τη ζύμη που έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου.
    • Αποφεύγουμε να πασπαλίσουμε το κέικ με άχνη όσο είναι ακόμη ζεστό για να μη νοτίσει.

    Συνταγή όνειρο: Αφράτο κέικ της γιαγιάς με τρούφα σοκολάτα

    Συνταγή για αφράτο τρουφάτο κέικ με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και χυμό λεμονιού, σαν τα κέικ που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας παλιά. Είναι σκέτος αφρός και συνοδεύει τέλεια το πρωινό μας καφεδάκι. Εμείς το προτιμούμε συχνά και το απόγευμα, που θέλουμε επειγόντως γλυκό.

    Αφράτο κέικ της γιαγιάς με τρούφα σοκολάτα

    Υλικά

    • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
    • 2 κούπες ζάχαρη
    • 1 κούπα ηλιέλαιο
    • 1 κούπα χλιαρό φρέσκο γάλα
    • 1 κάψουλα βανίλια
    • Ξύσμα από 2 λεμόνια
    • 1 σφηνάκι χυμό λεμόνι
    • 500 γραμμάρια κοσκινισμένο αλέυρι που φουσκώνει μόνο του
    • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
    • Μισό φακελάκι τρούφα σοκολάτας

    Για διακόσμηση

    • φιλέ αμυγδάλου κατά βούληση

    Εκτέλεση

     

    Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας. Βάζουμε τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού.

    Συμπληρώνουμε το γάλα, το χυμό λεμονιού και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το οποίο το έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ που έχουμε κοσκινίσει, διαδοχικά και τμηματικά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε την τρούφα σοκολάτας και την ανακατεύουμε στο μίγμα με μαρίζ.

    Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα και τη βάζουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά. Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα και γαρνίρουμε με το φιλέ αμυγδάλου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς για 1 ώρα. Αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά τουλάχιστον και ξεφορμάρουμε.

    Tips

    Τη φόρμα την βάζουμε στην κατάψυξη γιατί το κέικ ξεφορμάρεται πιο εύκολα, χωρίς να κολλήσουν κομμάτια από το κέικ πάνω στην φόρμα ή υπολείμματα από το αλεύρι πάνω στο κέικ. Το φιλέ αμυγδάλου το βάζουμε στο τέλος. Αφού βάλουμε το κέικ στη φόρμα, το γαρνίρουμε με το φιλέ αμυγδάλου και το βάζουμε να ψηθεί.

     

     

     

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά