Γίγαντες στο φούρνο – Όλα τα μυστικά για να βγουν μελωμένοι και νόστιμοι


    Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την πιο νόστιμη συνταγή για γίγαντες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και μυρωδικά. Πρόκειται για μια κλασική συνταγή όπως αυτή που έκανε η γιαγιά μας. Παράλληλα μας δίνει και όλα τα μυστικά της για να βγουν πετυχημένοι.Δείτε επίσης: Κολοκυθοκεφτέδες φούρνου στο πι και φιargiro.gr


    Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την πιο νόστιμη συνταγή για γίγαντες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και μυρωδικά. Πρόκειται για μια κλασική συνταγή όπως αυτή που έκανε η γιαγιά μας. Παράλληλα μας δίνει και όλα τα μυστικά της για να βγουν πετυχημένοι.

    Πως να φτιάξεις του μελωμένους γίγαντες στο φούρνο

    Υλικά

    • 500 γρ. γίγαντες
    • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
    • 4 σκελ. σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
    • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
    • 1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
    • 1 καρότο ψιλοκομμένο
    • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες (2 συσκ. των 400γρ.)
    • 2 πρέζα/ες ζάχαρη
    • Αλάτι
    • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
    • 1/2 ματσ. μαϊντανός
    • Λίγο άνηθο
    • 1 φλ. νερό

    Εκτέλεση

    • Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.
    • Αν έχουμε τη σιγουριά ότι οι γίγαντες είναι βραστεροί, τότε, παραλείπουμε τη σόδα, και τους μουλιάζουμε σε σκέτο νερό για μια νύχτα.
    • Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40 λεπτά.
    • Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο 37×25 εκ. (ή στρογγυλό 35 εκ.).
    • Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε βαθύ τηγάνι, και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι.
    • Το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο.
    • Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά.
    • Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν.
    • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό και αλάτι, πιπέρι.
    • Βράζουμε τη σύβραση για 10 λεπτά, και περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες.
    • Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό.
    • Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, περίπου για 45 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.
    • Αν ψήσετε σε αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα του φούρνου το ταψί και ρυθμίστε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία το φούρνο.
    • Επίσης, σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο, γιατί θα ξεραθούν γρήγορα οι γίγαντες εξωτερικά, πριν μελώσει μέχρι μέσα το εσωτερικό τους.

    Δείτε επίσης: Κολοκυθοκεφτέδες φούρνου στο πι και φι

    Τα μυστικά για να βγουν πετυχημένοι

    • Όταν αγοράζουμε γίγαντες προσέχουμε το προϊόν να μην είναι κιτρινισμένο και σκασμένο -δείγμα πολυκαιρίας.
    • Πολυκαιρισμένα φασόλια θα βράσουν δύσκολα.
    • Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε μεγάλο μπολ, σκεπασμένους με μπόλικο νερό από τη βρύση.
    • Αν έχετε πάνω από 12 ώρες χρόνο για μούλιασμα, μην βάλετε μέσα ούτε σόδα ούτε χοντρό αλάτι.
    • Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τους γίγαντες φούρνου.
    • Αντίθετα, η δυνατή φωτιά τα διαλύει εξωτερικά και η καρδιά μένει άβραστη.
    • Εάν αγοράζουμε χύμα γίγαντες ελέγχουμε πόσο σκληροί είναι.
    • Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε ένα φασόλι και, αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό – δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα.
    • Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό, αλλά στην καρδιά του να μην είναι ξερό.
    • Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού ή του ψησίματος, προσθέτουμε βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους

    argiro.gr

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά