Πολλά είναι τα γλυκά έχουν μια νηστίσιμη εκδοχή, εξίσου νόστιμη και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά πιο υγιεινή. Ένα από αυτά είναι και το νηστίσιμο εκμέκ. Η συνταγή είναι από το Άγιο Όρος.
Το νηστίσ…
Πολλά είναι τα γλυκά έχουν μια νηστίσιμη εκδοχή, εξίσου νόστιμη και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά πιο υγιεινή. Ένα από αυτά είναι και το νηστίσιμο εκμέκ. Η συνταγή είναι από το Άγιο Όρος.
Το νηστίσιμο εκμέκ που σας προτείνουμε σήμερα είναι μια καταπληκτική αγιορείτικη συνταγή την οποία αξίζει να δοκιμάσετε. Επιπλέον, όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας, δεν είναι καθόλου δύσκολο στην παρασκευή του, γεγονός που το κάνει ακόμα πιο… θελκτικό. Εκτός από αυτή τη συνταγή, δείτε εδώ την τέλεια χταποδόσουπα του Αγίου Όρους.
- ½ κιλό κανταΐφι
- 1 βιτάμ
- 1 κουτί κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλια
- 7 κουταλιές γάλα νηστίσιμο, το οποίο μπορεί να είναι γάλα αμυγδάλου, φουντουκιού, σόγιας, καρύδας ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
- 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 κουτί φυτική κρέμα Αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
- 5 ποτήρια νερό
- 5 ποτήρια ζάχαρη
- Καταρχάς, ξαίνουμε καλά το κανταΐφι και το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Στη συνέχεια περιχύνουμε το κανταΐφι με το λιωμένο βιτάμ και το ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
- Το αφήνουμε να κρυώσει και αμέσως μετά το περιχύνουμε με καuτό σιρόπι και το πασπαλίζουμε με αμύγδαλο.
- Σε 7 κούπες ζεστό νερό διαλύουμε 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 7 κουταλιές γάλα νηστήσιμο.
- Όταν διαλυθούν προσθέτουμε όλο το σακουλάκι άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Στο τέλος, προσθέτουμε τις 2 κουταλιές βιτάμ.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και μετά την απλώνουμε με μια σπάτουλα πάνω στο ψημένο κανταΐφι.
Χτυπάμε την φυτική κρέμα με 3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη μέχρι να σταθεί. Μόλις είναι έτοιμη την στρώνουμε πάνω στην άλλη κρέμα. Το νηστίσιμο εκμέκ μας είναι έτοιμο!
Δείτε και αυτά