Φτιάξτε τραγανά τυροπιτάκια από την Πάρο, με φύλλο που φουσκαλιάζει στο τηγάνισμα! Λαχταριστά και ζεστά, δοκιμάστε τα και θα μας θυμηθείτε. Πρόκειται για μια εύκολη συνταγή από το argiro.gr. Ωστόσο, α…
Φτιάξτε τραγανά τυροπιτάκια από την Πάρο, με φύλλο που φουσκαλιάζει στο τηγάνισμα! Λαχταριστά και ζεστά, δοκιμάστε τα και θα μας θυμηθείτε. Πρόκειται για μια εύκολη συνταγή από το argiro.gr. Ωστόσο, αν δε θέλετε τυροπιτάκια, δείτε εδώ μια συνταγή για κεφτεδάκια με ντομάτα.
- 300 γραμ. ξινομυζήθρα (ή φέτα)
- 2 αυγά
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου (ψιλοκομμένα)
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 500 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. χλιαρό νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού (η ξύδι)
- 1 σφηνάκι σούμα (προαιρετικά)
- Για τα νησιώτικα τυροπιτάκια με ξινομυζήθρα, ζυμώνουμε καλά όλα μαζί τα υλικά για το φύλλο. Μόλις σχηματιστεί η ζύμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί στο ψυγείο.
- Βάζουμε την ξινομυζήθρα σε ένα μπολ. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο μπολ με την ξινομυζήθρα, προσθέτουμε το δυόσμο, το μοσχοκάρυδο και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα της γέμισης.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και το κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου περίπου 10 εκ. Βάζουμε σε κάθε κομμάτι 1 κουταλιά της σούπας γέμιση. Βρέχουμε τις άκρες της ζύμης με λίγο νερό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, το διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και το κλείνουμε καλά πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι.
- Αφού φτιάξουμε με τον παραπάνω τρόπο όλα τα πιταράκια, τα τηγανίζουμε σε καuτό ελαιόλαδο και τα σερβίρουμε ζεστά.
- Εναλλακτικά, μπορούμε να τα ψήσουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, στις αντιστάσεις για 20΄, αφού προηγουμένως αλείψουμε την επιφάνειά τους με κρόκο αυγού.
Τυροπιτάκια με σπιτική ζύμη
- 800 γρ. Αλεύρι ΓΟΧ
- 2 ασπράδια αυγών
- 1 ποτ. Νερό χλιαρό
- 1 ποτ. Γάλα χλιαρό
- 1/2 ποτ. Λάδι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. μαγιά ξηρή (σκόνη)
- 125 γρ. Βούτυρο soft (μισό πακέτο)
- 300 γρ. Φέτα τριμμένη
- 200 γρ. Κίτρινο τυρί τριμμένο
- 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- Άλειμμα
- 2 κρόκους αυγών
- Λίγο γάλα
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και αφήνουμε στην άκρη, να ποτίσουν τα τυριά με το άρωμα του δυόσμου.
- Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το νερό, το γάλα, την ζάχαρη και την μαγιά μαζί με δυο τρεις κουταλιές αλεύρι.
- Ανακατεύουμε με το και του μίξερ και αφήνουμε να πιάσει η μαγιά, αφρίζοντας ελαφρά.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι κι ανακατεύουμε με το Και και στη συνέχεια, αλλάζουμε και βάζουμε τον γάντζο για να προσθέσουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά να ανακατευθούν τα υλικά.
- Τέλος στην χαμηλότερη ταχύτητα, προσθέτουμε το βούτυρο ώστε να έχουμε μια ελαστική ζύμη που θυμίζει ζύμη τσουρεκιού.
- Καλύπτουμε τον κάδο με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε 32 κομμάτια, ανοίγουμε σε τριγωνικό σχήμα, όσο μπορούμε, βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση και τυλίγουμε σαν κρουασάν.
- Αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα ή με σιλικόνη και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν. Αλείφουμε με τους κρόκους χτυπημένους με λίγο γάλα, με πινέλο και αν θέλετε πασπαλίζεται με σουσάμι.
- Ψήνουμε στους 170C με αέρα για 30′ ή μέχρι να ροδίσουν.