Φτιάξτε νηστίσιμους και παραδοσιακούς λουκουμάδες με μόνο λίγα υλικά. Πρόκειται, για ένα γλυκό που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές! Συνήθως, τους απολαμβάνουμε με μέλι, αλλά καμιά φορά και με σοκολάτ…
Φτιάξτε νηστίσιμους και παραδοσιακούς λουκουμάδες με μόνο λίγα υλικά. Πρόκειται, για ένα γλυκό που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές! Συνήθως, τους απολαμβάνουμε με μέλι, αλλά καμιά φορά και με σοκολάτα.
Υλικά:
- 2 κούπες αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1-2 βανίλιες νερό τόσο όσο να γίνει ένας αρκετά σφιχτός χυλός, πιο παχύρευστος από μέλι λάδι για το τηγάνισμα
- μέλι, τριμμένα καρύδια και κανέλα
Εκτέλεση:
- Στο μίξερ χτυπάμε τα υλικά εκτός από το μέλι, τα καρύδια και την κανέλα, προσθέτοντας ανάλογα αλεύρι ή νερό ώστε να έχουμε τον κατάλληλο χυλό-ζύμη
- Σε μια βαθειά κατσαρολίτσα βάζουμε το λάδι να κάψει αρκετά
- Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε μια κουταλιά από τον χυλό και με τον αντίχειρα την ρίχνουμε γρήγορα μέσα στο λάδι
- Έτσι θα δημιουργηθεί το γνωστό μπαλάκι λουκουμάς
- Με μία τρυπητή κουτάλα βγάζετε τους έτοιμους λουκουμάδες και ετοιμάζεται τους υπόλοιπους
- Κάθε παρτίδα την περιχύνετε με μέλι, κανέλα και τριμμένα καρύδια
Για να είστε σίγουροι ότι το λάδι είναι στην σωστή θερμοκρασία, κάνετε το εξής τεστ: Αν με την πρώτη κουταλιά, ο χυλός δεν ανεβεί αμέσως στην επιφάνεια τότε πρέπει να το αφήσετε λίγο ακόμα. Γίνονται πεντανόστιμοι και καθόλου λαδεροί. Το μυστικό είναι ότι όσο πιο σφιχτή ζύμη κάνετε τόσο πιο στρογγυλοί και γεμάτοι θα είναι οι λουκουμάδες σας. Σε περίπτωση, όμως, που θέλετε νηστίσιμο γλυκό μόνο με σοκολάτα, δείτε εδώ μια λαχταριστή συνταγή.
Το απόλυτο γλυκό για την Σαρακοστή: Νηστίσιμος κορμός με χαλβά, ταχίνι και καβουρδισμένο αμύγδαλο – Μία πανεύκολη συνταγή με 4 μόνο υλικά
Αυτό είναι το απόλυτο γλυκό για τη Σαρακοστή! Νηστίσιμος κορμός με ταχίνι, χαλβά και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Μία πανεύκολη συνταγή με 4 μόνο υλικά, που σε γεμίζει ενέργεια και έχει γεύση απίστευτη. Επίσης, μπορείτε να φτιάξτε νηστίσιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα γρήγορα και εύκολα με αυτήν εδώ τη συνταγή
Υλικά Συνταγής:
- 400 γραμ. χαλβάς του μπακάλη (κομμένος σε ακανόνιστα χοντρά κομμάτια)
- 300 γραμ. κουβερτούρα (λιωμένη και χλιαρή)
- 150 γραμ. ταχίνι (ολικής άλεσης)
- 100 γραμ. αμύγδαλα (καβουρδισμένα και χοντροκομμένα)
Εκτέλεση:
- Πανεύκολο νηστίσιμο μωσαϊκό ή αλλιώς νηστίσιμος κορμός με ταχίνι, χαλβά και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Ακολουθήστε τη συνταγή αλλά και τα μυστικά που θα βρείτε παρακάτω και απογειώστε τη γεύση.
- Λιώνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. Δείτε εδώ όλα τα μυστικά για να λιώσετε σωστά την κουβερτούρα. Αφού λιώσουμε την κουβερτούρα την αφήνουμε λίγα λεπτά να γίνει χλιαρή.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το ταχίνι ολικής. Λίγη λίγη ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις το μείγμα με μια μαλακή σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το ταχίνι με τη σοκολάτα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προσθέτουμε το χαλβά χοντροκομμένο καθώς και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά τα υλικά. Δημιουργείται μια μάζα σοκολάτας, όπως στο κανονικό μωσαϊκό σοκολάτας με μπισκότα.
- Βάζουμε το μωσαϊκό σε μια λαδόκολλα ή σε μία μεμβράνη και ρολάρουμε δίνοντας το σχήμα του κορμού.
- Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει για περίπου 2 ώρες ώσπου να κόβεται.
- Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε. Είναι ένα νόστιμο γλυκό ή υγιεινό σνακ που δίνει ενέργεια.
Μυστικά για το νηστίσιμο γλυκό μωσαϊκό
- Αφήνουμε τη σοκολάτα αφού λιώσει σε χαμηλή φωτιά σε μπεν μαρί, να γίνει χλιαρή.
- Χρησιμοποιήστε ταχίνι ολικής άλεσης και απογείωσε τη γεύση του μωσαϊκού.
- Αυτό το νηστίσιμο μωσαϊκό με ταχίνι και χαλβά σηκώνει παραλλαγές. Μπορείτε να βάλετε μίξη ξηρών καρπών ή κράνμπερι και σταφίδες. Μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού, ή ακόμα και κονιάκ ή λικέρ.
- Αν αγαπάτε τα πολύ γλυκά – γλυκά, τότε μπορείτε να προσθέσετε στο ταχίνι 1-2 κουταλιές μέλι θυμαρίσιο. Εγώ δεν βάζω γιατί μου αρκεί όλη η γλύκα του χαλβά.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 ήδη χαλβά, χαλβά με σοκολάτα ή όποιο χαλβά σας αρέσει.
- Προτού ρίξετε τα κομμάτια του χαλβά στο ταχίνι με τη σοκολάτα, να σιγουρευτείτε ότι έχει κρυώσει τελείως το μείγμα. Αλλιώς θα λιώσει ο χαλβάς και δεν θα έχουμε την υπέροχη υφή του μέσα στο μωσαϊκό.