Πολίτικο κιουνεφέ με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Από τα βάθη της Ανατολής


Αυθεντική συνταγή για θεϊκό, σιροπιαστό πολίτικο κιουνεφέ με κριτσανιστό φύλλο κανταΐφι και μπόλικη κανέλα. Γεμιστό με γλυκό τυρί που λιώνει και τσιχλώνει στο στόμα! Μια συνταγή που έρχεται από τα βάθ…


Αυθεντική συνταγή για θεϊκό, σιροπιαστό πολίτικο κιουνεφέ με κριτσανιστό φύλλο κανταΐφι και μπόλικη κανέλα. Γεμιστό με γλυκό τυρί που λιώνει και τσιχλώνει στο στόμα! Μια συνταγή που έρχεται από τα βάθη της Ανατολής και την μοιράζεται μαζί μας η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Μια συνταγή από το argiro.gr για όλη την οικογένεια. Αν την φτιάξεις μια φορά θα την φτιάξεις κι άλλες γιατί θα την ζητάνε απεγνωσμένα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Υλικά Συνταγής

150 γραμ.βούτυρο γάλακτος λιωμένο

400 γραμ. φύλλο κανταΐφι

400 γραμ. μυζήθρα γλυκιά (ή ένα ανάλατο τυρί πχ ανθότυρο φρέσκο ή τυρί κρέμα ή μοτσαρελα τριμμένη)

λίγα φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα

βύσσινο γλυκό για το σερβίρισμα

παγωτό καϊμάκι για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

350 γραμ. ζάχαρη

250 γραμ. νερό

1 ξύλο κανέλα

φλούδα λεμονιού

1/2 μικρο λεμόνι (χυμός)

Εκτέλεση για το πολίτικο κιουνεφέ με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Για το πολίτικο κιουνεφέ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα και το αφρατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να χωρίσουν οι ίνες του. Βουτυρώνουμε ενα ταψάκι γύρω στα 28 εκατ. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.

Το κανταΐφι κιουνεφέ θέλει ενα ανάλατο τυρί, επιλέξτε ένα από αυτά που σας δίνω, και για πιο μαστιχωτό αποτέλεσμα βάλτε μοτσαρέλα ή μίξη από τα παραπάνω τυριά.

Απλώνουμε το μισό κανταΐφι σε στρώση, στο ταψί. Πατάμε ελαφρά ώστε να γίνει επίπεδη η στρώση κανταΐφι. Περιχύνουμε με λίγο από το βούτυρο. Βάζουμε το τυρί της αρεσκείας μας (τριμμένο ή λιωμένο) σε μια στρώση πάνω στο κανταΐφι. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο αφράτο κανταΐφι και πιέζουμε να γίνει συμπαγές και με επίπεδη επιφάνεια. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.

Για το σιρόπι

Στο μεταξύ, βράζουμε σε κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι για 3-4 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.

Όπως βγάζουμε καuτό το κανταΐφι κιουνεφέ από το φούρνο, το περιχύνουμε με το καuτό σιρόπι, σιγά σιγά. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης, το κόβουμε σε κομμάτια, το περιχύνουμε με γλυκό βύσσινο και σερβίρουμε με παγωτό.

Παραδοσιακά το κιουνεφέ στην Ανατολή, γίνεται σε τηγάνι και στο σερβίρουν καuτό, σιροπιάζοντάς το καuτό, μπροστά σου. Για να κάνουμε ετσι το κιουνεφέ, ισομοιράζουμε τα υλικά σε 2 δόσεις, σε τηγάνι 20 εκατοστών. Το τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά και το αναποδογυρίζουμε να τηγανιστεί και να ροδίσει και από την άλλη πλευρά. Το σιροπιάζουμε καuτό όπως είναι μέσα στο τηγάνι με καuτό σιρόπι.

Ωστόσο, αν θες και κάτι σε πιο αλμυρό… μην τολμήσεις και δεν δοκιμάσεις τα γιουβαρλάκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά