Μετά την θεϊκή τυρόπιτα με ζύμη γιαουρτιού, ανακαλύψαμε μια συνταγή για ανοιχτή τυρόπιτα με ζύμη… πεϊνιρλί! Μόλις δοκιμάσετε θα ξετρελαθείτε!
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη¾ – 1 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό25 γρ…
Μετά την θεϊκή τυρόπιτα με ζύμη γιαουρτιού, ανακαλύψαμε μια συνταγή για ανοιχτή τυρόπιτα με ζύμη… πεϊνιρλί! Μόλις δοκιμάσετε θα ξετρελαθείτε!
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
¾ – 1 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
25 γρ. νωπή μαγιά (από το φούρνο της γειτονιάς ή από τα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ όπου πωλείται συσκευασμένη σε μικρά πακετάκια των 25 γρ.)
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
60 γρ. βούτυρο
60 γρ. κορν φλάουρ
300 ml γάλα, ζεστό αλλά όχι καuτό
200 γρ. κασέρι, τριμμένο
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΗΜΑ 1 Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζω τα ¾ φλιτζανιού χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά και αφήνω το μείγμα κατά μέρος για 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
ΒΗΜΑ 2 Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το κοσκινισμένο αλεύρι και προσθέτω το αλάτι. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου, μέχρι τα υλικά αρχικά να αναμειχθούν και, σταδιακά, να σχηματιστεί μια ζύμη. Ζυμώνω για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική. Την αλείφω με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζω το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνω σε ένα χλιαρό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά.
ΒΗΜΑ 3 Για τη γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το βούτυρο, μέχρι να λιώσει και να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω πασπαλιστά το κορν φλάουρ και το ανακατεύω ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αποκτήσει καστανό χρώμα και να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτω το ζεστό γάλα και συνεχίζω το έντονο ανακάτεμα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια που θα σχηματιστούν. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω τα τριμμένα τυριά, τα χτυπημένα αυγά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω πολύ καλά, μέχρι να φτιάξω μια λεία κρέμα.
ΒΗΜΑ 4 Για την πίτα: Λαδώνω ελαφρά ένα ταψί 26 εκ. Βάζω τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη την ανοίγω σε φύλλο με διάμετρο περίπου 4 εκ. μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού. Τη στρώνω στο λαδωμένο ταψί, εφαρμόζοντάς την καλά και στα τοιχώματα.
ΒΗΜΑ 5 Αδειάζω στο ταψί τη γέμιση και το βάζω στο φούρνο. Ψήνω την τυρόπιτα για 30 λεπτά, στους 180°C με αέρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Τη σερβίρω χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
dinanikolaou.gr
Δείτε και αυτά