Μπορεί να βρίσκεσαι εν μέσω αιματηρής δίαιτας αλλά το στομάχι σου γουργουρίζει για τυρόπιτα σαν αυτή την λαχταριστή με μπεσαμέλ! Εντάξει σίγουρα είναι πεντανόστιμη αλλά για να μην παρεκτραπείς τόσο, τ…
Μπορεί να βρίσκεσαι εν μέσω αιματηρής δίαιτας αλλά το στομάχι σου γουργουρίζει για τυρόπιτα σαν αυτή την λαχταριστή με μπεσαμέλ! Εντάξει σίγουρα είναι πεντανόστιμη αλλά για να μην παρεκτραπείς τόσο, το Athensmagazine.gr βρήκε για σένα την απόλυτη συνταγή για ελαφριά και θεϊκή τυρόπιτα με ζύμη γιαουρτιού.
Περίπου 800 γρ αλεύρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
100 ml νερό
200 ml γιαούρτι
200 ml γάλα
2 αυγά
1 κουταλιά ζάχαρη
150 γρ Φέτα
Βούτυρο
Λίγο αλάτι
Αναμειγνύουμε την μαγιά με την ζάχαρη, το χλιαρό νερό, δύο κουταλιές αλεύρι και αφήνουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά και ανακατεύουμε.
Βάζουμε περίπου 200 γρ αλεύρι, λίγο αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ενσωματώνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι που να γίνει μαλακή ζύμη.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμη την πλάθουμε ελαφρώς και σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε σε φύλλο.
Βουτυρώνουμε όλο το φύλλο και απλώνουμε σπασμένη Φέτα.
Τυλίγουμε σε ρολό και το τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί, σε σχήμα κουλούρας.
Κόβουμε ακτίνες με πάχος περίπου όσο ένα δάχτυλο και τις γυρνάμε ελαφρώς.
Αλείφουμε με κρόκο αυγού και αν θέλουμε πασπαλίζουμε σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Φτιάξτε γαλατόπιτα της γιαγιάς με πορτοκάλι και κανέλα σε 10 λεπτά!
Φτιάξτε γαλατόπιτα της γιαγιάς με πορτοκάλι και κανέλα! Αν μικροί δεν πίνατε το γάλα σας, καιρός να ξανακερδίσετε τον χαμένο χρόνο.
Το Athensmagazine.gr βρίσκει καθημερινά για εσάς εύκολες και οικονομικές συνταγές όπως αυτό το πανεύκολο γλυκό ψυγείου που φτιάχνεται με 5 μόνο υλικά!
Για το χωριάτικο φύλλο:
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.σ. κοφτή αλάτι
½ κ.σ. ξύδι
¼ φλ. λιωμένο βούτυρο
1-1½ κούπες χλιαρό νερό
Αλεύρι για το άνοιγμα
½ φλ. λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
100 γρ. βούτυρο
2½ φλ. ζάχαρη
2 λίτρα φρέσκο γάλα
2 φλ. ψιλό σιμιγδάλι
3 βανίλιες
Ξύσμα από 1½ πορτοκάλι
5 αβγά
Για τη ζύμη:
Ανακάτεψε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, άνοιξε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίξε το λάδι, το ξύδι και λίγο νερό.
Ζύμωσε προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Μόλις πάρεις μια πολύ μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα, πλάσ” τη σε μπαλίτσα, σκέπασέ την και άφησέ τη να ξεκουραστεί 1 ώρα.
Χώρισε τη ζύμη σε μπαλάκια στο μέγεθος λεμονιού, αλεύρωσε μια λεία επιφάνεια και άνοιξε το φύλλο, αλευρώνοντας πάντα τη ζύμη κι από τις δύο πλευρές.
Για τη γέμιση:
Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάλε τα 100 γρ. βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα (το βουβαλίσιο, με τα 7% λιπαρά του, είναι το ιδανικότερο), και άφησέ τα να βράσουν ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Πρόσθεσε τις βανίλιες, το ξύσμα και το σιμιγδάλι, και χτύπησε με το σύρμα της κουζίνας.
Αν έπηξε ελαφρώς η κρέμα, κατέβασέ την από τη φωτιά και, μόλις κρυώσει λίγο, χτύπησε σε ένα μπολ τα αβγά και ενσωμάτωσέ τα στην κρέμα με γρήγορες κινήσεις.
Μετά; Άλειψε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί, άπλωσε μέσα τα δύο χωριάτικα φύλλα φροντίζοντας να προεξέχουν από τα τοιχώματα, άπλωσε ομοιόμορφα την κρέμα και γύρισε τα φύλλα που περίσσεψαν, σχηματίζοντας ένα ωραίο γείσο.
Περίχυσε με το μισό φλιτζάνι βούτυρο, πασπάλισε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 περίπου λεπτά. Τρώγεται ζεστή και πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα!
Δείτε και αυτά