Εσύ το ήξερες; Αυτές είναι οι υγιεινές τροφές που τρως λάθος! Πως σε επηρεάζουν;


Εσύ το ήξερες πως υπάρχουν υγιεινές τροφές που τρως λάθος; Και όμως, Αυτά είναι τα φαγητά που δεν μπορείς να φανταστείς τον τρόπο με τον οποίο σε επηρεάζουν!Πολλές φορές επιλέγετε υγιεινές τροφές για …


Εσύ το ήξερες πως υπάρχουν υγιεινές τροφές που τρως λάθος; Και όμως, Αυτά είναι τα φαγητά που δεν μπορείς να φανταστείς τον τρόπο με τον οποίο σε επηρεάζουν!

Πολλές φορές επιλέγετε υγιεινές τροφές για να πάρετε όλα τα οφέλη για την υγεία σας αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα καταναλώνετε σαμποτάρουν την όλη προσπάθειά σας για μια υγιεινή και σωστή διατροφή. Μάθετε σήμερα ποιες τροφές τρώτε με λάθος τρόπο και αλλάξτε το πώς … μαγειρεύετε.

Το λάθος: Ρίχνετε γάλα στο μαύρο τσάι

Αν σας αρέσει το τσάι, καλό είναι να το πίνετε σκέτο, χωρίς γάλα, για να αποκομίσετε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αν και μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ η προσθήκη των γάλακτος στο μαύρο τσάι δεν επηρεάζει τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τα καρδιαγγειακά οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε από μια κούπα τσαγιού. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος μπορεί να ενωθούν με τις κατεχίνες του τσαγιού, κάτι που κάνει τα ευεργετικά συστατικά πιο δύσκολο για το σώμα να τα απορροφήσει.

Το λάθος: Βράζετε ή τηγανίζετε το μπρόκολο

Αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο και να έχετε καλή υγεία, αντισταθείτε στον πειρασμό να βράσετε ή να τηγανίσετε το μπρόκολο. Το μπρόκολο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών και κάποιων αντικαρκινικών ενώσεων και κινεζική μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι για να διατηρήσει αυτές τις ιδιότητες η καλύτερη μέθοδος μαγειρέματος είναι στον ατμό. Το βράσιμο και το τηγάνισμα προκαλούν τις μεγαλύτερες απώλειες σε θρεπτικά συστατικά.

Το λάθος: Ρίχνετε το σκόρδο άκοπο

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει συμπεριλάβει το σκόρδο στις τροφές με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Η αλισίνη είναι μια θειούχα ένωση η οποία έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, βρίσκεται στο σκόρδο και ωφελείται από την επαφή της με το οξυγόνο του αέρα. Οι ειδικοί συνιστούν να ψιλοκόβετε ή να λιώνετε το σκόρδο και να το αφήνετε για 5-10 λεπτά πριν το ρίξετε στην κατσαρόλα ή σε κάποιο πιάτο. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται και γίνονται πιο δραστικές οι ευεργετικές ουσίες του σκόρδου.

Το λάθος: Τρώτε την κινόα χωρίς προετοιμασία

Τα ωμά και ακατέργαστα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η κινόα, είναι πλούσιες πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών και περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις που ονομάζεται φυτικά οξέα (phytates), τα οποία αποτρέπουν την απορρόφηση σιδήρου κυρίως αλλά και άλλων βιταμινών και μετάλλων από τον οργανισμό. Αυτού του τύπου τα δημητριακά ολικής άλεσης πρέπει να βυθίζονται σε νερό όλη τη νύχτα για απελευθερώσουν τα φυτικά οξέα. Αλλά αυτό δεν ισχύει για ημιεξευγενισμένα ή αναποφλοίωτα είδη, όπως το κριθάρι ή η βρόμη. Εκτός από το ότι θα λάβετε τη μέγιστη ποσότητα των θρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρο και ψευδάργυρο, η διαδικασία εμποτισμού επίσης σημαίνει λιγότερη δουλειά για το πεπτικό σας σύστημα.

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά