Η συνταγή της ημέρας: Φτιάξτε νηστίσιμη μελιτζανόπιτα


    Αν αναζητάς μια πίτα που συνδυάζει γεύση, απλότητα και νηστίσιμα υλικά, αυτή η μελιτζανόπιτα θα σε ξετρελάνει! Με χρυσό, τραγανό φύλλο και απαλή, αφράτη γέμιση από μελιτζάνες, είναι η ιδανική επιλογή για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου – και όχι μόνο.Είναι φυτική, γεμάτη αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν χωριό και παράδοση, ενώ μπορεί να σερβιριστεί άνετα και ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό. Ό,τι π…


    Αν αναζητάς μια πίτα που συνδυάζει γεύση, απλότητα και νηστίσιμα υλικά, αυτή η μελιτζανόπιτα θα σε ξετρελάνει! Με χρυσό, τραγανό φύλλο και απαλή, αφράτη γέμιση από μελιτζάνες, είναι η ιδανική επιλογή για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου – και όχι μόνο.

    Είναι φυτική, γεμάτη αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν χωριό και παράδοση, ενώ μπορεί να σερβιριστεί άνετα και ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό. Ό,τι πρέπει για το τραπέζι της νηστείας αλλά και για όσους αποφεύγουν ζωικά προϊόντα όλο τον χρόνο.


    Η πιο νόστιμη νηστίσιμη μελιτζανόπιτα

    Υλικά

    • μελιτζάνα 4 μεσαίες φλάσκες
    • ελαιολαδο 2 κουταλιές της σούπας
    • ελαιολαδο 1/2 φλιτζάνι
    • κρεμμυδι 2 μεγάλα
    • ντοματα 2 σφικτές χωρίς ζουμιά
    • μαιντανος 1/3 ματσάκι
    • αλατι Κατά βούληση
    • πιπέρι Κατά βούληση
    • θυμάρι Κατά βούληση
    • κύμινο Στην μύτη του κουταλιού του γλυκού
    • Σιμιγδάλι ψιλό 2 κουταλιές της σούπας

    Για το φύλλο

    • χωριάτικο φύλλο 1 πακέτο
    • ελαιολαδο Αρκετό

    Παίρνουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κύβους. Τις ξεπικρίζουμε σε αλατόνερο και τις στραγγίζουμε καλά. Τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τις ψήνουμε στο γκριλ και αέρα για περίπου 15 λεπτά.

    Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρεδάκια. Προσθέτουμε και τις ψημένες μελιτζάνες και σοτάρουμε κάνοντας 2-3 γύρες.

    Στην συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες χωρίς ζουμιά και σπόρια, κομμένες σε καρεδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 10 λεπτά μέχρι να φύγουν τα υγρά τους και να χυλώσουν λίγο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα μαϊντανού, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι και το κύμινο.

    Μαγειρεύουμε μέχρι να μείνει το μείγμα με το λάδι του και προσθέτουμε το ψιλό σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στρώνουμε τα μισά φύλλα χωριάτικου φύλλου στον πάτο του ταψιού, τα οποία τα έχουμε λαδώσει μεταξύ τους.

    Από πάνω απλώνουμε την γέμιση και πάνω από την γέμιση στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, κι αυτά λαδωμένα μεταξύ τους. Χαράζουμε την πίτα, λαδώνουμε καλά με ελαιόλαδο με ένα πινέλο για να πάει παντού και βρέχουμε τα χέρια μας με νερό.

    Ραντίζουμε καλά την πίτα με τα χέρια και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις και αέρα, μέχρι να πάρει καλό χρώμα.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά