Οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και, αναφορικά με το τι τρώνε, μπορεί να υπάρξει κίνδυνος, αφού ορισμένες τροφές μπορεί να φέρουν προβλήματα υγείας και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Β…
Οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και, αναφορικά με το τι τρώνε, μπορεί να υπάρξει κίνδυνος, αφού ορισμένες τροφές μπορεί να φέρουν προβλήματα υγείας και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Βρέφη που, συγκεκριμένα, καταναλώνουν περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα συσκευασμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν τροφικές αλλεργίες, σύμφωνα με έρευνα από την Σουηδία που εστίασε στο συνολικό μοτίβο διατροφής των μικρών παιδιών και, αν είστε μεγαλύτεροι, άλλες τροφές μπορεί να φέρουν εγκεφαλικό.
Οι ερευνητές από το Karolinska Institute της Στοκχόλμης συνέλεξαν τα ημερολόγια διατροφής 1400 βρεφών, σε συνεργασία με τους γονείς τους, καθόλην την διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής.
Κατά την διάρκεια της προοπτικής παρακολούθησης, 41 από αυτά τα παιδιά εμφάνισαν κάποιον τύπο τροφικής αλλεργίας, και οι επιστήμονες τα σύγκριναν με άλλα 82 βρέφη παρόμοιου κατά τα άλλα προφίλ που δεν είχαν αλλεργία.
Με βάση την ποικιλία σε διαφορετικά τρόφιμα που κατανάλωναν, οι ερευνητές χώρισαν τα παιδιά υπό εξέταση σε κατηγορίες και σκορ. Βρήκαν ότι μωρά που δεν είχαν αναπτύξει αλλεργίες είχαν υψηλότερο σκορ σε μια διατροφή πλούσια σε υγιεινά, φτιαγμένα στο σπίτι τρόφιμα – που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, πουλερικά και ψάρι – και με ελάχιστη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων όπως έτοιμα γεύματα, πατατάκια, αλλαντικά και έτοιμες σάλτσες. Κατά την ηλικία των 2 ετών, τα βρέφη που είχαν στην διατροφή τους περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα εμπορικά παραγόμενα βρεφικά τρόφιμα είχαν τις χαμηλότερες πιθανότητες για εμφάνιση αλλεργίας. Μπορεί να κατανάλωναν περιστασιακά έτοιμες βρεφικές τροφές, αλλά αυτές δεν κυριαρχούσαν στην διατροφή τους.
Οι διαφορές αυτές μπορεί να έχουν να κάνουν με διαφορές στην ποιότητα και ποσότητα λιπαρών, αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών και απαραίτητων μετάλλων, ανάμεσα σε μια διατροφή που κυριαρχείται από έτοιμα βρεφικά τρόφιμα του εμπορίου και μια διατροφή που κυριαρχείται από αγνά τρόφιμα από τον μανάβη.
Είναι συνηθισμένη και παλιά οδηγία επαγγελματιών υγείας να εφιστούν την προσοχή στους γονείς να δίνουν καινούργια τρόφιμα στα βρέφη τους καθυστερημένα και να αποφεύγουν εντελώς συγκεκριμένες τροφές ως τρόπο πρόληψης τροφικών αλλεργιών. Κάτι τέτοιο δεν έχει σήμερα καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη βάση: δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η αποφυγή αλλεργιογόνων τροφίμων, όπως οι ξηροί καρποί, το ψάρι και το αυγό έχουν οποιοδήποτε όφελος στην πρόληψη εμφάνισης τροφικής αλλεργίας. Αντίθετα, υπάρχει σημαντική ανησυχία ότι οι γονείς που λαμβάνουν και εφαρμόζουν τέτοιες οδηγίες μειώνουν με αυτόν τον τρόπο σημαντικά την διατροφική ποικιλία στο διαιτολόγιο του βρέφους τους.
Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνονται να εστιάζουν στα φρούτα και τα λαχανικά, να σερβίρουν κατά το δυνατόν γεύματα φτιαγμένα στο σπίτι και να αποφεύγουν junk food.
Για αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους (καλύτερη εισαγωγή στα τρόφιμα του οικογενειακού τραπεζιού, καλύτερη εξοικείωση με ποικιλία γεύσεων, λιγότερες διατροφικές δυσκολίες και αποστροφή φαγητού, μη προσκόλληση σε αλεσμένα και αλοιφές, οικονομικούς της οικογένειας, οικονομικούς της χώρας, οικολογικούς κα) δώστε στα βρέφη σας από έξι μηνών και έπειτα έγκαιρα ποικιλία από τρόφιμα από το οικογενειακό τραπέζι, όσο το δυνατόν πιο υγιεινά, αγνά, ανεπεξέργαστα, φρέσκα, εποχής, τοπικά παραγόμενα, φτιαγμένα στο σπίτι, έτσι ώστε μέχρι να χρονίσουν να έχουν δοκιμάσει ό,τι υπάρχει σε ένα μανάβικο και κατά τον δεύτερο χρόνο της ζωής τους να τρώνε μαζί με τους γονείς στο οικογενειακό τραπέζι, βασισμένο σε υγιεινή, μεσογειακή διατροφή. Αυτές είναι και οι συστάσεις όλων των επίσημων φορέων διεθνώς (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Department of Health UK, Government of Australia, EU Blueprint on Infant and Child Nutrition κα). Αντίθετα, καμία σοβαρή σύσταση ανεξάρτητων οργανισμών δεν βασίζει την διατροφή των μικρών παιδιών σε έτοιμες κρέμες, ενισχυτικά γεύσης, συντηρητικά, πρόσθετα σάκχαρα, έλαια καρύδας κα. Και μην ξεχνάμε βέβαια ότι ο μητρικός θηλασμός – με την προυπόθεση ότι η μητέρα δεν κάνει εξαντλητική αναίτια δίαιτα και αποφυγή τροφίμων χωρίς λόγο – προσφέρει την καλύτερη εισαγωγή στο βρέφος για να συνηθίσει ποικιλία και γεύσεις στο τραπέζι.
Δείτε και αυτά