Πανεύκολο κέικ σοκολάτα χωρίς αυγά και βούτυρο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


    Παρασκευή σήμερα και είναι η τέλεια ευκαιρία για να φτιάξετε το πιο λαχταριστό και εύκολο κέικ σοκολάτας, συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, το οποίο μάλιστα δεν χρειάζεται καν αυγά και βούτυρο και είν…


    Παρασκευή σήμερα και είναι η τέλεια ευκαιρία για να φτιάξετε το πιο λαχταριστό και εύκολο κέικ σοκολάτας, συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, το οποίο μάλιστα δεν χρειάζεται καν αυγά και βούτυρο και είναι έτοιμο μέσα σε λίγα λεπτά.

    Μάλιστα, μία ακόμα λαχταριστή συνταγή που μπορείτε να δοκιμάσετε από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι και αυτή η πεντανόστιμη μηλόπιτα.

    Αυτή είναι η συνταγή για το κέικ σοκολάτας της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Υλικά:

    • 1 φλ. ζάχαρη
    • 3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
    • 1½ κουτ. σούπας ξίδι
    • 1½ κουτ. σούπας κονιάκ
    • 1 βανίλια
    • 1 πρέζα αλάτι
    • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
    • 2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
    • 1 κ.γλ. σόδα
    • 1 φλ. νερό
    • 1/2 φλ. κακάο
    • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
    • 150 γραμ. κουβερτούρα (προαιρετικά)

    κέικ σοκολάτα Μπαρμπαρίγου

    Για το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας

    • 1 /2 φλ. ζάχαρη
    • 3 κ.σ κακάο
    • 1 κ.σ νηστίσιμο βούτυρο
    • 1/4 φλ. νερό

    Εκτέλεση:

    • Για το κέικ χωρίς αυγά, βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, το κονιάκ, αλάτι, ξύσμα από 2 πορτοκάλια τη βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.
    • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε. Προσοχή! Αφρίζει και χύνεται, γι’αυτό κάντε το πάνω από το μπολ με τα υλικά!
    • Προσθέτουμε το νερό.
    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα μας.
    • Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε λαδωμένη, μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.
    • Ψήνουμε στον αέρα στους 150 – 160 βαθμούς C για 20 λεπτά τα μικρά φορμάκια και 30 λεπτά τη μεγάλη φόρμα. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά, έπειτα το ξεφορμάρουμε και το γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα.
    • Αν θέλετε μεγάλο κέικ, όπως της φωτογραφίας, βάζετε σε στρογγυλή φόρμα για κέικ το μείγμα και ψήνετε στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς C στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 55 λεπτά. Να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
    • Ελέγχετε αν ψήθηκε μπήγοντας ένα μαχαίρι στην καρδιά του κι αυτό να βγαίνει καθαρό και στεγνό. Αφήστε το να σταθεί λίγο στη φόρμα και να σταθεροποιηθεί και μετά το ξεφορμάρετε. Αλλιώς θα σας διαλυθεί. Δεν έχει μέσα υλικά να κρατούν το μείγμα δεμένο.
    • Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ψήστε στη μεσαία σχάρα στους 160º C για περίπου 5 λεπτά λιγότερο.
    • Πάντα να ελέγχετε αν ψήθηκε το κέντρο του κέικ, μετά το πέρας του χρόνου ψησίματος.
    • Αν δεν θέλετε να βάλετε σοκολάτα σαν γαρνίρισμα, φτιάξτε το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας
    • Βράστε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί, σε μια μικρή κατσαρόλα. Κακάο, ζάχαρη, νερό και φυτικό βούτυρο να γίνει παχύ σιρόπι. Μπορείτε να αρωματίσετε το νηστίσιμο γλάσο με βανίλια ή λίγο λικέρ. Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες είναι έτοιμο. Αφήστε το λίγο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και περιχύστε σιγά σιγά το κέικ. Αυτό όταν κρυώσει, σταθεροποιείται σαν νηστίσιμο γλάσο.

    Πηγή: argiro.gr

    Κέικ λεμόνι με σιρόπι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Άμα είσαι λάτρης των κέικ και θες να δοκιμάσεις μια εναλλακτική αλλά πεντανόστιμη συνταγή, τότε θα σου προτείναμε να φτιάξεις αυτό το λαχταριστό κέικ λεμόνι με σιρόπι, μια αγαπημένη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

    Είναι πανεύκολο, γρήγορο και την επόμενη φόρα είναι ακόμα καλύτερο και πολύ πιο νόστιμο. Θα γεμίσει όλο το σπίτι από την φρέσκια μυρωδιά του! Αν αγαπάς βέβαια τα γλυκά, πρέπει να δοκιμάσεις και αυτή την λαχταριστή πορτοκαλόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

    Πάμε να δούμε τη συνταγή για το κέικ με λεμόνι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Υλικά Συνταγής

    • 250 γραµ. ζάχαρη
    • 250 γραµ. βούτυρο μαλακό (σε θερμ. δώμ.)
    • 4 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)
    • ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια
    • 370 γραµ. αλεύρι κοσκινισμένο μαλακό (ή γ.ο.χ.)
    • 1 φακελάκι μπέικιν (20 γραμ.)
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 1 κεσεδάκι 200 γραµ. γιαούρτι αραιό -όχι στραγγιστό (ή ξινόγαλο)

    Για τη φόρμα

    • λίγο βούτυρο
    • λίγο αλεύρι

    Για το σιρόπι (προαιρετικά)

    • 300 γραµ. ζάχαρη
    • 250 γραµ. νερό
    • 3 κ.σ χυμό λεμόνι
    • φλούδα από μισό λεμόν

    Εκτέλεση

    • Για το ζουμερό κέικ λεμόνι με σιρόπι, επιλέγουμε φρέσκα λεμόνια, ακέρωτα και βιολογικά.
    • Κοσκινίζουμε σε ψιλή σήτα το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Τα αφήνουμε στην άκρη.
    • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μεγάλη μακρόστενη φόρμα για κέικ. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Την αφήνουμε στην άκρη.
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς C, στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.
    • Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα για 4-5 λεπτά. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
    • Χαμηλώνουμε το μίξερ. Εναλλάξ προσθέτουμε το γιαούρτι με το κοσκινισμένο αλεύρι. Αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι. Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι στο μείγμα δεν ανακατεύουμε πολύ.
    • Αδειάζουμε το κέικ στην έτοιμη φόρμα. Ψήνουμε για περίπου 50′ ή μέχρι να βγαίνει καθαρή από ζύμη η λάμα ενός μαχαιριού από το κέντρο του κέικ. Το κέικ λεμόνι είναι έτοιμο, όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
    • Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 10′ στην φόρμα. Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
    • Ξαναβάζουμε το κέικ στη φόρμα. Με σουβλί ή με ξυλάκια από σουβλάκι τρυπάμε παντού μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια του κέικ.
    • Περιχύνουμε σιγά σιγά το κρύο κέικ λεμόνι με το ζεστό σιρόπι λεμονιού μέχρι να το πιει όλο.
    • Αφήνουμε το κέικ να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει τελείως. (Ιδανικά το ξεφορμάρουμε μετά από μερικές ώρες). Τότε το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

    Για το σιρόπι

    • Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5 -6′ από την ώρα που θα πάρει βράση.
    • Αν θέλεις μπορείς να να περιχύσεις με απλό λευκό γλάσο το κέικ λεμόνι.

    Γλάσο για το κέικ λεμόνι

    • Για να φτιάξω απλό λευκό γλάσο για κέικ λεμονιού, βάζω σε ένα μπολάκι 1 φλ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. Ανακατεύω με ένα κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη και να υγροποιηθεί σε απλό λευκό γλάσο.
    • Ελέγχω την πυκνότητα του γλάσου προσθέτοντας λίγο χυμό επιπλέον για πιο ρευστό γλάσο ή λίγη κοσκινισμένη άχνη επιπλέον για πιο πυκνό γλάσο.
    • Ρίχνουμε το λευκό γλάσο αφού κρυώσει τελείως το κέικ λεμόνι.

    Πηγή: Argiro.gr

    Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

    Πανεύκολο κέικ καρότου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Πανεύκολη πορτοκαλόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά