Νηστίσιμη πατατόπιτα: Εύκολη και νόστιμη συνταγή χωρίς αυγά και βούτυρο που δε θα μείνει ούτε κομμάτι


    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

    Νηστίσιμη πατατόπιτα: Επιθυμείτε να κάνετε μία νηστίσιμη συνταγή, λόγω της νηστείας των Χριστουγέννων; Τότε, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να φτι…



    Νηστίσιμη πατατόπιτα: Επιθυμείτε να κάνετε μία νηστίσιμη συνταγή, λόγω της νηστείας των Χριστουγέννων; Τότε, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να φτιάξετε την ακόλουθη πίτα, με πατάτα. Σε ποιον άλλωστε δεν αρέσει, η πατατόπιτα; Αναλυτικότερα:


    Υλικά συνταγής:

    Γενικά υλικά:
    – 6 χωριάτικα φύλλα σπιτικά ή εμπορίου
    – 1/2 φλ. ελαιόλαδο

    Υλικά για τη γέμιση:
    – 5 μέτριες πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους
    – 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
    – 2 καρότα τριμμένα
    – 4 μέτρια πράσα σε φέτες
    – 2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε φέτες
    – 4 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
    – 1/2 ματσάκι άνηθο
    – 1/2 ματσάκι μαϊντανό (εναλλακτικά πασπαλίστε με ρίγανη και θυμάρι)
    – Αλάτι
    – 1/4 φλ. ελαιόλαδο
    – Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    – Λίγο σουσάμι για την επιφάνεια


    Νηστίσιμη πατατόπιτα: Εκτέλεση συνταγής

    – Ξεκινάμε την εύκολη νηστίσιμη πατατόπιτα με λαχανικά ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάροντας τα κρεμμύδια και τα πράσα για 4-5 ΄ ανακατεύοντας.
    – Αλατίζουμε για να πέσει ο όγκος των λαχανικών.
    – Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3΄ να μαλακώσουν.
    – Τέλος, προσθέτουμε το καρότο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
    – Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
    – Προσθέτουμε στη γέμιση τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια, τον άνηθο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε (εναλλακτικά, αρωματίζουμε την πίτα με ρίγανη και θυμάρι).
    – Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
    – Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα και με ένα πιρούνι τις σπάμε σε χοντρά κομμάτια.
    – Ρίχνουμε τις πατάτες μέσα στη γέμιση και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
    – Δοκιμάστε το αλατοπίπερο αφού προσθέσετε τις πατάτες στη γέμιση.
    – Ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέουν.
    – Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.
    – Σε μεγάλο λαδωμένο ρηχό στρογγυλό ταψί για πίτα, περίπου 40 ή 42 εκ., αλείφουμε ελαιόλαδο.
    – Στρώνουμε ακτινωτά στο ταψί τα τρία χωριάτικα φύλλα, φροντίζοντας να προεξέχουν οι άκρες τους από το χείλος του ταψιού.


    Νηστίσιμη πατατόπιτα: Οι υπόλοιπες οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής

    – Ενδιάμεσα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
    – Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα και ισιώνουμε με ένα κουτάλι.
    – Γυρνάμε τις άκρες των φύλων που εξέχουν, επάνω στην γέμιση.
    – Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, στρώνοντάς τα τσαλακωμένα και ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
    – Χαράζουμε την πίτα στην επιφάνεια σε κομμάτια, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ραντίζουμε με λίγο νερό.
    – Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην κάτω χαρά στους 180 βαθμούς C, για περίπου 1 ώρα.
    – Το τελευταίο εικοσάλεπτο ψήστε την πίτα στην κάτω αντίσταση μόνο, για να στεγνώσουν καλά τα κάτω φύλλα και να ψηθεί σωστά η βάση της.
    – Αφήστε την πίτα σας να σταθεί για 10΄ και απολαύστε τη ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου κατά την περίοδο της νηστείας αλλά και όλο το χρόνο.
    – Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα.
    – Εάν ψήσετε στον αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς Κελσίου και ψήστε στη μεσαία σχάρα.


    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά