Σαρικόπιτα: Η παραδοσιακή τυρόπιτα με ξινομυζήθρα και μέλι από την Κρήτη


    Μια πίτα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι σίγουρα η σαρικόπιτα. Πρόκειται για την παραδοσιακή τυρόπιτα της Κρήτης με ξυνομυζήθρα και μέλι, που θα σας κάνει να γλύψετε και τα δάχτυλά σας. Είναι μια εύκολ…


    Μια πίτα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι σίγουρα η σαρικόπιτα. Πρόκειται για την παραδοσιακή τυρόπιτα της Κρήτης με ξυνομυζήθρα και μέλι, που θα σας κάνει να γλύψετε και τα δάχτυλά σας. Είναι μια εύκολη συνταγή! Ωστόσο, εκτός από αυτή τη συνταγή, δείτε εδώ πώς φτιάχνεται η Γιαννιώτικη τυρόπιτα.

    • 1/2 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
    • 1 ποτήρι νερό
    • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 3 κ.γλ. ρακί η ξύδι
    • 1 κ.γλ. αλάτι
    • 1/2 κιλό ξινομυζήθρα ή φέτα τριμμένη
    • Μέλι
    • Σουσάμι

    Σαρικόπιτα τυρόπιτα Κρήτη

    • Ετοιμάζουμε σφιχτό ζυμάρι με τα παραπάνω υλικά χωρίς το τυρί και το σκεπάζουμε για μια ώρα να ξεκουραστεί.
    • Ανοίγουμε το ζυμάρι σε κορδόνι και το κόβετε σε 6 ίσα μέρη πλάτους 8 εκ. και μήκους 15 εκ. και ανοίγουμε όσο λεπτό γίνετε φύλλο
    • Το γεμίζουμε με το τυρί και το περιστρέφουμε σαν κορδόνι, τυλίγοντας το ελικοειδώς. Το σχήμα θυμίζει σαρίκι.
    • Τηγανίζουμε ή βάζουμε σε μέτριο φούρνο με λίγο λάδι στην επιφάνεια του και ψήνουμε μέχρι να πάρει κάλο χρώμα.
    • Τρώγεται με μέλι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

    Πηγή: cookpad.com

    Τυρόπιτα: Η γεωργιανή συνταγή που θα σας ξετρελάνει

    Φτιάξτε χατζαπούρι ή αλλιώς… Γεωργιανή τυρόπιτα με λίγα μόνο υλικά! Πρόκειται για μια διαφορετική, εύκολη και λαχταριστή συνταγή, η οποία σίγουρα θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Εκτός όμως από την τυρόπιτα, δείτε εδώ συνταγή για γεμιστές πατάτες, οι οποίες θα “κλέψουν” τις εντυπώσεις στο εορταστικό τραπέζι.

    • τρία φλυτζάνια αλεύρι λευκό
    • ένα φλυτζάνι νερό σε θερμοκρασία 45 βαθμών Κελσίου
    • ένα φλυτζάνι γιαούρτι
    • ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    • δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι
    • ένα φακελάκι ξερής μαγιάς
    • Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το νερό, την μαγιά, το γιαούρτι και την ζάχαρη.
    • Αφού ανακατέψουμε καλά, προσθέτουμε σιγά σιγά 1 ½ φλυτζάνι αλεύρι και αναμειγνύουμε είτε με το χέρι είτε στο μίξερ.
    • Στο σχετικά υγρό μίγμα προσθέτουμε το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτωμα μέχρις ότου έχουμε ένα ομοιογενές ελαστικό μίγμα.
    • Πασπαλίζουμε το μίγμα με αλεύρι και το τοποθετούμε σε ένα μπολ, που του δίνει περιθώρια να διπλασιαστεί σε όγκο.
    • Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και μία βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να αφρατέψει για μία ώρα τουλάχιστον.

    συνταγή για παραδοσιακή τυρόπιτα

    • δύο φλυτζάνια τριμμένη φέτα
    • μισό φλυτζάνι τριμμένο ανθότυρο
    • μισό φλυτζάνι τριμμένο κασέρι
    • λίγο βούτυρο για το ψήσιμο
    • Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μπαλίτσες και ανοίγουμε καθεμία σε έναν λεπτό δίσκο.
    • Τοποθετούμε το μίγμα των τυριών επάνω στον δίσκο της ζύμης και τυλίγουμε.
    • Φέρνουμε όλες τις άκρες μαζί και τις ενώνουμε.
    • Απλώνουμε τη μικρή σφαίρα, να γίνει δίσκος, και ανοίγουμε μια μικρή τρυπούλα στο κέντρο για να μη σκάσει στο ψήσιμο.
    • Αλείφουμε με ολίγο βούτυρο και ψήνουμε για 15 λεπτά σε 180 βαθμούς.
    • Καθώς τις βγάζουμε από τον φούρνο, και πριν κρυώσουν, αλείφουμε πάλι με λίγο βούτυρο.
    • Κόβουμε τις πίτες και σερβίρουμε ζεστές.

    Πηγή: bostanistas

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά