Το ζαχαρούχο γάλα είναι κυρίως συνδεδεμένο με την παιδική μας ηλικία, ενώ το χρησιμοποιούμε και στη συνέχεια, με το σπιτικό ασφαλώς να είναι καλύτερο, αν και δεν πρέπει να το καταναλώνουμε ασταμάτητα….
Το ζαχαρούχο γάλα είναι κυρίως συνδεδεμένο με την παιδική μας ηλικία, ενώ το χρησιμοποιούμε και στη συνέχεια, με το σπιτικό ασφαλώς να είναι καλύτερο, αν και δεν πρέπει να το καταναλώνουμε ασταμάτητα.
Το ζαχαρούχο γάλα, που φέρνει εντυπωσιακό αποτέλεσμα αν το βάλουμε σε ζεστό νερό, είναι φρέσκο γάλα με ζάχαρη που έχει αφαιρεθεί η περισσότερη υγρασία του και έχει συμπυκνωθεί με τον βρασμό σε χαμηλή φωτιά. Αν παρατείνεις το βράσιμο, τότε έχεις το dulce de leche, το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα που μπαίνει στο περίφημο banoffee.
Έτσι φτιάχνουμε το σπιτικό ζαχαρούχο γάλα
Χρειαζόμαστε φρέσκο αγελαδινό γάλα και ζάχαρη. Για κάθε φλιτζάνι φρέσκο γάλα, χρειαζόμαστε 1/4 φλ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, όποτε υπολογίζουμε πόση ποσότητα θέλουμε να φτιάξουμε ανάλογα τις ανάγκες μας.
Βάζουμε σε κατσαρόλα, μικρή με αντικολλητική βάση, το φρέσκο γάλα με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα μέχρι να αρχίσει να βράζει και να πυκνώνει. Το χρώμα που θα πάρει από το καραμέλωμα της ζάχαρης θα είναι αχνό κίτρινο και η σύσταση του θα γίνει ακριβώς όπως του ζαχαρούχου γάλακτος.
Αφού φτάσει στην πυκνότητα που θέλουμε, το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Να θυμάστε ότιι όσο θα κρυώνει θα πυκνώσει περισσότερο σύστασή του.
Το βάζουμε σε ένα γυάλινο καθαρό σκεύος που κλείνει ερμητικά. Συντηρείται στο ψυγείο για πολλές εβδομάδες.
Δείτε και αυτά