Η τυροπιτα με μπεσαμελ είναι μια σπιτική τυρόπιτα αφράτη και λαχταριστή. Αφρατη τυροπιτα με σπιτικο φυλλο και γέμιση κρεμένια με τυριά. Για να φτιάξουμε αυτή τη χωριάτικη τυρόπιτα με τραγανό φύλλο, συ…
Η τυροπιτα με μπεσαμελ είναι μια σπιτική τυρόπιτα αφράτη και λαχταριστή. Αφρατη τυροπιτα με σπιτικο φυλλο και γέμιση κρεμένια με τυριά. Για να φτιάξουμε αυτή τη χωριάτικη τυρόπιτα με τραγανό φύλλο, συγκεντρώνουμε πρώτα τα υλικά μας. Παράλληλα, δείτε την συνταγή για μία λαχταριστή και… κρατσανιστή τυρόπιτα, με λίγα μόνο υλικά.
Υλικά:
Για το σπιτικό φύλλο
- 750 γραμμ. αλεύρι
- 1.κ.σ. ξίδι
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- όσο πάρει (περίπου 400 ml) νερό χλιαρό
- 2 κ.σ. βούτυρο φυτικό λιωμένο και κρύο για το άλειμμα των φύλλων
Για την αφράτη γέμιση με μπεσαμέλ:
- 100 γραμ. βούτυρο
- 100 γραμ. αλεύρι
- 1 λίτρο ζεστό φρέσκο γάλα
- 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 2 αυγά
- 600 γραμ. φέτα (τρίμμα)
- 150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
- λίγο αλάτι
- μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα
Φύλλο για την σπιτική τυρόπιτα:
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το χωριάτικο φύλλο σε λεκάνη και λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
- Την πλάθουμε σε μπαστούνι (φυτίλι) και την κόβουμε στη μέση. Κάθε κομμάτι το χωρίζουμε σε έξι μικρότερα.
- Ανοίγουμε τα έξι κομμάτια ζύμης σε διάμετρο 20 εκ. Αλείφουμε κάθε φύλλο με λίγο λιωμένο και κρύο βούτυρο και βάζουμε το πρώτο φυλλαράκι πάνω στο άλλο. Το τελευταίο (6ο) δεν το βουτυρώνουμε.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα πιάτο και τα βάζουμε μέσα. Τα αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο.
- Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο κομμάτι ζύμης.
- Αφού ξεκουραστεί η ζύμη για τη σπιτική τυρόπιτα, σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε δύο μεγάλα φύλλα.