Μία παραδοσιακή συνταγή της Πάρου για αφράτη πετιμεζόπιτα ή αλλιώς πετιμεζένια με κανέλα μας παρουσιάζει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και μας “κόβει” την ανάσα.Η εύκολη νηστίσιμη πίτα σαν κέικ, χωρίς ζάχαρη,…
Μία παραδοσιακή συνταγή της Πάρου για αφράτη πετιμεζόπιτα ή αλλιώς πετιμεζένια με κανέλα μας παρουσιάζει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και μας “κόβει” την ανάσα.
Η εύκολη νηστίσιμη πίτα σαν κέικ, χωρίς ζάχαρη, γίνεται με ελαιόλαδο, κανελογαρύφαλα και παριανό πετιμέζι. Το πετιμέζι στην κουζίνα του Αιγαίου παίζει τον ρόλο της ζάχαρης και το χρησιμοποιούμε για να γλυκάνουμε πίτες, κουλουράκια, τηγανίτες, λουκουμάδες, ψωμιά αλλά και φαγητά.
Την συνταγή βρήκαμε στο argiro.gr
Υλικά Συνταγής
2 φλ. πετιμέζι
1½ φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. κρασί μπρούσκο Πάρου (ημίγλυκο κόκκινο κρασί)
1 κ.σ κανέλα
1 κ.γλ γαρίφαλο
1/2 κ.γλ μοσχοκάρυδο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 φλ. χυμό από πορτοκάλι
1 κ.σ σόδα μαγειρική
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
4 φλ αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.σ σουσάμι
λίγο λάδι για το ταψί
Εκτέλεση
Για την αφράτη και εύκολη πετιμεζόπιτα με καρύδια και χωρίς ζάχαρη, πρώτα θα κοσκινίσουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα υγρά υλικά. Το πετιμέζι, το λάδι και το κρασί. Με σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά να διαλυθεί το πετιμέζι. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο). Ανακατεύουμε καλά.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε τέλος το αλεύρι στο μείγμα της πετιμεζόπιτας κι ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, να χαθεί μέσα στα υλικά.
Λαδώνουμε ένα ταψί 34 εκ. και πασπαλίζουμε το εσωτερικό του με 1 κουτάλια σουσάμι. Αδειάζουμε το μείγμα της πετιμεζόπιτας και κουνάμε το ταψί να ισιώσει η επιφάνεια. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το υπόλοιπο σουσάμι.
Ψήνουμε την πετιμεζόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Μέχρι να φουσκώσει να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
Η αφράτη και αρωματική πετιμεζόπιτα είναι έτοιμη όταν μπήγουμε μαχαίρι στην καρδιά της κι η λάμα του βγαίνει στεγνή από ζύμη, όπως κάνουμε σε ένα κέικ.
Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 160 °C.
Όταν βγαίνει καuτή από το φούρνο, μπορούμε να την περιχύσουμε με μπόλικο αραιωμένο πετιμέζι. Ζεσταίνουμε δηλαδή το πετιμέζι με λίγο νερό ώστε να είναι αρκετά αραιό σαν σιρόπι. Επίσης, αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε χοντροκομμένα καρύδια.
Δείτε και αυτά