Λαχταριστό μπριάμ με φέτα!


Όταν ακούς τη λέξη μπριαμ σκέφτεσαι αμέσως “καλοκαίρι” μιας και έχουμε συνηθίσει να το τρώμε αυτή την εποχή λόγω λαχανικών! Απ’ ότι φαίνεται θα σου καταρρίψουμε το μύθο μιας και σου βρήκαμε την ιδανικ…


Όταν ακούς τη λέξη μπριαμ σκέφτεσαι αμέσως “καλοκαίρι” μιας και έχουμε συνηθίσει να το τρώμε αυτή την εποχή λόγω λαχανικών! Απ’ ότι φαίνεται θα σου καταρρίψουμε το μύθο μιας και σου βρήκαμε την ιδανική συνταγή για να φτιάξεις ένα υπέροχο, λαχταριστό και πανεύκολο μπριάμ με φέτα!

Αν πάλι, ο ουρανίσκος σου αποζητά κάτι γλυκό τότε έχουμε να σου προτείνουμε τον τέλειο, σοκολατένιο κορμό κατσαρόλας!

Μερίδες: 4-6

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 20 λεπτά
Σκεύος: στρογγυλό & βαθύ ταψί διαμέτρου 35εκ.

Υλικά για το μπριάμ

½ κουνουπίδι (τα μπουκετάκια)
½ μπρόκολο (τα μπουκετάκια)
500 γρ. πατάτες baby, κομμένες στη μέση
2 καρότα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι, χονδροκομμένο
1 μεγάλη γλυκοπατάτα, σε κύβους
2 παντζάρια, σε κύβους
½ κεφάλι σκόρδο (κομμένο στη μέση)
1 λεμόνι, κομμένο στη μέση
χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.σ. μουστάρδα
5-6 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
200 γρ. Φέτα με 40% λιγότερο αλάτι, θρυμματισμένη
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το σερβίρισμα
200 γρ. γιαούρτι Στραγγιστό Κλασικό 2%
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ξύσμα λεμονιού

μπριάμ

Εκτέλεση

1) Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό, το αλατίζουμε καλά και το βάζουμε να βράσει. Ρίχνουμε μέσα το κουνουπίδι και το μπρόκολο και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε αμέσως και τα τινάζουμε καλά από τα νερά.

2) Ρίχνουμε σε μεγάλο ταψί φούρνου το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τις πατάτες, τα καρότα, το κρεμμύδι, τις γλυκοπατάτες και τα παντζάρια. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

3) Σε μπολάκι ανακατεύουμε περίπου 100 ml ελαιόλαδο με τον χυμό λεμονιού και την μουστάρδα και περιχύνουμε με το μείγμα τα λαχανικά. Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.

4) Τοποθετούμε το μισό κεφάλι σκόρδου και τις 2 λεμονόκουπες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, αλείφουμε τις επιφάνειές τους με το υγρό μείγμα από το ταψί και πασπαλίζουμε όλο το περιεχόμενο με τα φυλλαράκια από το θυμάρι.

5) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα τα λαχανικά. Κατα την διάρκεια ψησίματος ανακατεύουμε 2-3 φορές τα λαχανικά για να μην στεγνώσουν τα πάνω-πάνω.

6) Βγάζουμε το ταψί, πασπαλίζουμε με την Φέτα και ξαναβάζουμε στον φούρνο, στην ίδια θερμοκρασία και ψήνουμε για 10-12 λεπτά ακόμα.

6) Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό μαζί με 1-2 κουταλιές γιαούρτι Στραγγιστό Κλασικό 2%.

Ρίχνει πάνω στην αχνιστή τυρόπιτα φρέσκο γάλα! Μόλις δείτε το λόγο θα τρέξετε να το κάνετε!

Μία ακόμη Κυριακή έφτασε και πολλές είναι οι νοικοκυρές εκεί έξω που αρχίζουν σιγά σιγά να προετοιμάζουν το οικογενειακό τραπέζι. Πριν βιαστείτε να ακολουθήσετε την πεπατημένη και να φτιάξετε την κλασσική τυρόπιτα με τη συνταγή της γιαγιάς, ρίξτε μια ματιά εδώ!

Το Athensmagazine.gr βρήκε για εσάς την πιο πρωτότυπη και πανεύκολη συνταγή για τυρόπιτα και είμαστε σίγουροι πως αν τη δοκιμάσετε θα αλλάξετε γνώμη για κάθε άλλη παραδοσιακή!

1 κιλό χωριάτικα φύλλα
Φέτα
250 γρ βούτυρο
500 ml γάλα

Εκτέλεση:

Σε φόρμα 36 εκατοστών με αντικολλητικό χαρτί τοποθετούμε ένα φύλλο.

Το βουτυρώνουμε και από πάνω βάζουμε ένα φύλλο ακόμα.
Το βουτυρώνουμε και από πάνω βάζουμε ακόμα ένα φύλλο .
Απλώνουμε όση σπασμένη Φέτα μας αρέσει και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι που να μείνει ένα φύλλο.
Βουτυρώνουμε το πάνω πάνω φύλλο και γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα.
Τις βουτυρώνουμε και καλύπτουμε με το φύλλο που κρατήσαμε.
Γυρίζουμε τις άκρες του και κόβουμε σε κομμάτια.
Τα βουτυρώνουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Η πίτα είναι τραγανή αν θέλουμε να μαλακώσει όσο είναι ζεστή βάζουμε το γάλα.

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά